Alman Hükümeti, Filistin Devletini Kısa Vadede Tanımayacak
Alman Hükümeti Sözcüsü Stefan Kornelius, Filistin Devletini kısa vadede tanımayı planlamadıklarını bildirdi. Kornelius, Orta Doğu’daki duruma ilişkin yaptığı açıklamada, Alman Hükümetinin müzakere edilmiş iki devletli çözümün İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış ve güvenliğin anahtarı olduğuna olan inancını vurguladı.
Filistin Devletinin tanınmasının, iki devletli çözüm sürecinde atılacak bir adım olduğunu dile getiren Kornelius, Alman Hükümetinin önceliğinin İsrail’in güvenliği olduğunu belirtti. Bu nedenle, Filistin Devletini kısa vadede tanımayı düşünmediklerini ifade etti.
Sözcü Kornelius, acil konularda ilerleme kaydedilmesi gerektiğini, Gazze’de acil bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu ve esirlerin serbest bırakılmasını talep ettiklerini aktardı. Hamas’ın silahsızlandırılması gerektiğini belirten Kornelius, İsrail’in Gazze’deki insani durumu iyileştirmesi ve sivillere gerekli yardımları yapması gerektiğinin altını çizdi.
Kornelius, Gazze’de sürdürülebilir siyasi perspektifin oluşturulmasının kalıcı barış için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, Batı Şeria’nın ilhakına karşı olduklarını dile getirdi.
Alman Hükümeti, İlerleme Sağlanmazsa Baskıyı Artırmaya Hazır
Kornelius, Alman Hükümetinin İsrail Hükümeti ve uluslararası ortaklarla sürekli iletişim içinde olduğunu ve Gazze’de ilerleme sağlanmaması durumunda baskıyı artırmaya hazır olduklarını belirtti. Filistin’in devletleşmesi için desteklerini sürdüren Alman Hükümetinin, sivil halkın acılarının sona ermesini ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesini amaçladığını söyledi.
Kornelius, Fransa, İngiltere ve diğer bölgesel ortaklarla bu konuda hemfikir olduklarını belirterek, Filistin’in devlet olarak tanınması konusunda farklı pozisyonlara rağmen doğru zamanın geldiğini ifade etti.
Macron, Eylülde Filistin Devletini Resmi Olarak Tanıyacak
Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, eylülde gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu’nda Filistin Devletini resmi olarak tanıyacağını açıkladığı hatırlatıldı. ABD ve İsrail’in sert tepkilerine rağmen Ürdün, Suudi Arabistan ve İrlanda’nın Macron’un bu kararını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. (AA)