DİSK-AR raporu: Geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelerde!

İşsizlik Oranları Mart Ayında Düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart ayı itibariyle işsizlik oranı 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesine geriledi. Bu rakam iktidar tarafından ‘işsizlikte rekor’ olarak duyuruldu. Ancak, geniş tanımlı işsizlik oranı (gerçek işsizlik) yüzde 28,8’e yükseldi ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından pandemi seviyelerine yaklaştığı uyarısında bulunuldu.

DİSK-AR’ın Nisan 2025 tarihli “İşsizliğin Görünümü” raporuna göre, Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelere yaklaşarak yüzde 28,8’e yükseldi. Raporda yer alan hesaplamalara göre, gerçek işsiz sayısı 12 milyona ulaştı.

Pandemi Döneminde İşsizlik Arttı!

Mart 2025 itibariyle mevsim etkilerinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 7,9 olarak açıklandı. Ancak, geniş tanımlı işsizlik oranı pandemi dönemindeki seviyelere yaklaşarak yüzde 28,8’e ulaştı. Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2 milyon 182 bin kişi artarak 11 milyon 730 bine yükseldi.

Kadın İşsizliği Dikkat Çekici Boyutlarda!

Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 38,2’ye çıkarken, erkeklerde bu oran yüzde 23,1 olarak kaydedildi. Kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki farkın 15,1 puana ulaştığı belirtildi.

İşsizlikle Mücadele Önerileri!

DİSK-AR, işsizlikle mücadele kapsamındaki önlemlerini şu şekilde sıraladı:

  • Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate indirilmeli
  • Fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı 90 saate düşürülmelidir
  • Ulusal Çalışma Örgütü’nün “insana yaraşır iş” yaklaşımı temel alınmalı, herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır
  • İş Yasası’nın 25/II. maddesi yeniden düzenlenmeli ve keyfi işten çıkarmalar önlenmelidir
  • İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı, ödenek miktarı yükseltilmelidir
  • İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımına son verilmeli, fon’dan işverenlere dönük teşvik ve destekler sona erdirilmelidir
  • Kamu istihdamı artırılmalı, kamuya dayalı güvence içeren çalışma biçimleri teşvik edilmelidir
  • Kamu girişimciliği ve hizmetleri, istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır
  • Kamu personel açığı giderilmeli ve kapatılan kamu kurumları tekrar açılmalıdır
  • İşbaşında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyerlerin ucuz işgücü olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir
  • Uluslararası çalışma normlarına uygun olarak herkese yılda en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır
  • Sendikal haklar ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı ve herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır
  • Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğin azaltılması için; İşgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli
  • Ev içi bakım hizmetleri kamusal olarak devlet tarafından sağlanmalı
  • Nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetleri ile kadınların üzerindeki yük hafifletilmelidir

Related Posts

Son dakika duyurdular: Kurumlar vergisi ödeme süresi uzatıldı

Kurumlar Vergisi Beyannameleri ile bunlara tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs’a kadar uzatıldı.

AKP’den TÜSİAD’a barış elçisi

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilerin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.

ABD’de mal ticareti açığı martta rekor seviyeye ulaştı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir