Artık her ürünün organiği var… Peki organik gıdalar gerçekten daha mı faydalı? Geleneksel yöntemle yetiştirilen ürünlerden ne farkı var?
Geleneksel Gıdalar da Organik Gıdalardan Geri Kalmıyor: Besin Bakımından Eşdeğer
Organik gıdaları satın almak bütçenizi aşıyorsa endişelenmeyin. Uzmanlar, sağlıklı beslenme için organik gıdalardan ziyade bol meyve ve sebzeyi tercih etmenin önemli olduğunu vurguluyorlar.
Organik Gıdalar Neden Daha Pahalı?
Tarım Bakanlığı, organik gıda üreticileri için sıkı kurallar belirler. Örneğin, sertifikalı organik ürünler sentetik pestisit ve herbisitler kullanmadan yetiştirilmelidir. Hayvansal ürünler ise açık hava erişimine izin verilen ve büyüme hormonları veya antibiyotikler kullanılmayan hayvanlardan elde edilmelidir. Organik ürünler genetik mühendislik içeremez.
Colorado Springs Üniversitesi’nde beslenme ve diyetetik programı direktörü olan Sean Svette, organik gıdaların daha pahalı olmasının sebebinin, sentetik pestisitler veya herbisitler kullanmamaları sebebiyle daha fazla emek gerektirmesi olduğunu söyledi.
Daha Yüksek Maliyetler Daha Fazla Besin İçeriği Anlamına mı Geliyor?
Alabama Üniversitesi’nde beslenme bilimleri profesörü Lizzy Davis, organik ve organik olmayan gıdalar arasında protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro besinler açısından fark olmadığını belirtti. Bazı araştırmalar küçük farklar olsa da vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından organik gıdalarda mikro besinlerin daha yüksek olabileceğini gösteriyor.
Dr. Davis, bulguların tutarsız olduğunu ve mikro besin farklarının sağlığı etkileyecek kadar büyük olmadığını belirtti.
Organik Gıdaların Sağlık Üzerindeki Etkileri
Fransa’da yapılan bir çalışmada organik gıdalarla beslenenlerde kanser riskinin düşük olduğu tespit edilirken, İngiltere’deki başka bir çalışma bu bulguları desteklemedi. Dr. Mathieu, organik gıdalarla beslenen insanların genellikle daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına ve daha yüksek gelire sahip olmalarından dolayı çelişkili sonuçlar olabileceğini belirtti.
Organik Fiyatına Değer mi?
Uzmanlar, pestisit maruziyetinin önemli bir endişe kaynağı olduğunu belirtiyorlar. Araştırmalar, pestisitlere maruz kalan tarım işçilerinin belirli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Gıda maddelerindeki genetik değişikliklerin insan sağlığına zararlı olabileceğine dair ise çok az kanıt mevcut.
Sonuç
Uzmanlar, besleyici gıdaların organik veya organik olmayan olmasından ziyade meyve, sebze, tam tahıllar ve işlenmemiş gıdaları tercih etmenin sağlık için en iyi seçenek olduğunu belirtiyorlar. Pestisit maruziyetini azaltmak isteyenler, günlük tüketilen gıdalara dikkat etmelidirler.
Çevre Koruma Ajansı, taze meyve ve sebzeleri yıkarken ve yapraklı yeşilliklerin dış katmanlarını çıkarırken maruziyeti azaltmanın mümkün olduğunu ancak tamamen ortadan kaldırmayacağını belirtiyor.
Dr. Davis, pestisitlerin et ve kümes hayvanlarının derisinde veya yağında biriktiğini belirterek, bu kısımların tüketilmemesinin faydalı olabileceğini söyledi.
Kaynak: The New York Times’ın ‘Are Organic Foods Really More Nutritious?’ başlıklı haberi.