Bakan Bayraktar’dan İran’dan doğal gaz sevkiyatı açıklaması: Devam ediyorlar!

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Enerji Dengesi Hakkında Konuştu

Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında düzenlenen “Küresel enerji pazarı: Üretici ve tüketicilerin arasında dengeyi bulmak” başlıklı panele katıldı.

Bayraktar, enerji sektöründe uygun maliyetle arz güvenliğini sağlamanın önemini vurgulayarak, “Bu hedefi belirsizliklerin yoğun olduğu bir bölgede gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Son beş yılda yaşanan pandemi, iklim ve tedarik zinciri krizlerine ek olarak bölgemizde art arda savaşlar da yaşandı.” şeklinde konuştu.

Enerji piyasasındaki güvenliği sağlamanın farklı yaklaşımlar gerektirdiğini belirten Bayraktar, “Enerji arzındaki çeşitliliğin bizim için kritik bir role sahip olduğunu belirtmek isterim. Jeotermal enerjide dünya dördüncüsü konumundayız. Halen petrol ve doğal gaz gibi kaynaklara ihtiyacımız var. Ayrıca Rosatom’la Akkuyu’daki nükleer enerji projesini yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sinop ve Trakya bölgelerinde ek nükleer santral projelerinin yanı sıra yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar attıklarını söyleyen Bayraktar, “2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisi kapasitemizi dört katına çıkarmayı planlıyoruz ve enerjimizi verimli bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Nükleer enerjide de kapasitemizi 2050 yılında 20 gigavata çıkarmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bayraktar ayrıca, Karadeniz’de bulunan doğal gazın kısa sürede 4 milyon haneye gaz sağlayacağını ve ABD’li ortaklarla kaya gazı üretimine de başlanacağını belirtti. Türkiye’nin Somali ve Nijerya gibi çeşitli bölgelerde enerji alanında somut adımlar attığını hatırlatan Bayraktar, İsrail-İran geriliminin enerji arzına yönelik risklerini de değerlendirdi.

“İran, Türkiye’nin ana doğal gaz tedarikçilerinden biri. Eskiden petrolde de ana tedarikçilerden biriydi ve hala doğal gaz tedarik ediyorlar. Biz bu gazı kullanmaya ihtiyaç duyuyoruz. Talebimiz muhtemelen bu yıl 60 milyar metreküpe ulaşacak ve bu oldukça büyük bir miktar. Avrupa’da en çok gaz tüketen dördüncü ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye’ye bu gazı sağlayabilmek için ilave miktarlara ihtiyacımız var. Bu nedenle yatırımlarımızı sürdürüyoruz.”

Related Posts

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt fiyatlarına indirim ve zam olarak yansıyor

Kalyon İnşaat Tuna Nehri’ni aştı: En zorlu aşaması başarıyla tamamlandı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladı.

Bakan Kacır Gaziantep’te iş insanları ile bir araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis temaslarının ardından geldiği Gaziantep’te Sanayi Odası’nda sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

En düşük emekli maaşı için rakam verildi: Kanun teklifi Meclis’e sunuldu

SSK ve Bağ-Kur emeklilerin yüzde 16.67’lik zammı dikkate alınarak en düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL’ye yükseltildi. Söz konusu artışı öngören kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …