Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun’da Fındık Alanlarında Külleme Hastalığı ile Mücadele Devam Ediyor

Samsun’da fındık alanlarında Külleme hastalığı, iklim değişikliklerinin de etkisiyle, yaygın olarak görülüyor. Mücadele edilmediğinde verim ve kalite kayıpları meydana gelebiliyor. Üreticilerin, fındık bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri alarak, zamanında ve tekniğine uygun şekilde mücadele yapmaları ise kayıpları azaltıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığının belirtilerini şu şekilde açıkladı: Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır, yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde görülür. Yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Hastalığa yakalanan genç sürgünlerde ve yapraklarda ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşur, renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelir. Erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenir.

Sağlam, “Hastalık belirtileri görüldüğünde kimyasal mücadeleye hemen başlanmalı. Bahçede hastalık görüldüyse belirtiler ortaya çıkmadan ilaçlama yapılmalı. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlama esnasında ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalı, ilaç etiketlerine dikkat edilmeli ve tüm bitki yüzeyi kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır” dedi.

Sağlam, üreticilere yönelik eğitim ve yayım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etme, hastalık belirtileri görülür görülmez mücadeleye başlama ve il/ilçe müdürlüklerinden destek alma tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, üreticilerin fındıkta külleme hastalığına karşı koruyucu önlemleri alarak zamanında mücadele etmelerini önemle vurguladı.

Related Posts

Kalyon İnşaat Tuna Nehri’ni aştı: En zorlu aşaması başarıyla tamamlandı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladı.

Bakan Kacır Gaziantep’te iş insanları ile bir araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis temaslarının ardından geldiği Gaziantep’te Sanayi Odası’nda sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

En düşük emekli maaşı için rakam verildi: Kanun teklifi Meclis’e sunuldu

SSK ve Bağ-Kur emeklilerin yüzde 16.67’lik zammı dikkate alınarak en düşük emekli aylığı 16 bin 881 TL’ye yükseltildi. Söz konusu artışı öngören kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 2025 maaş zammı açıklandı: Zam oranı ne kadar oldu?

2025 Temmuz SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı açıklandı. TÜİK’in Haziran 2025 enflasyon verisi sonrası 6 aylık enflasyon 16.67 oldu. Emekliye zam oranı ne kadar? Temmuz 2025 en düşük emekli maaşı kaç TL oldu?