Grafit, lityum, nadir topraklar: ABD’yi çeken Ukrayna değerli madenlerinin haritası

ABD ve Ukrayna Nadir Mineraller Anlaşması İmzaladı

ABD ile Ukrayna arasında nadir mineraller konusunda imzalanan anlaşma, uluslararası alanda büyük bir gelişmeye işaret ediyor. Rus işgali öncesinde bile hammadde uzmanları, Ukrayna’nın zenginlik potansiyelinden bahsediyordu.

Bu mineraller, sadece bir ülkenin değil, dünya genelinde birçok sektörde hayati önem taşıyor. Havacılık, savunma, enerji depolama, yarı iletkenler ve teknoloji alanında kullanılan bu minerallerin stratejik bir önemi bulunuyor.

Kiev’in verilerine göre Ukrayna, dünya genelindeki kritik hammadde rezervlerinin yaklaşık yüzde 5’ine sahip. Ancak bu zenginlik henüz tam anlamıyla kullanılamıyor.

Ukrayna’nın mineral zenginlikleri arasında şunlar bulunuyor:

  • GRAFİT: Dünya genelinde ilk beş ülke arasında yer alan Ukrayna, 19 milyon ton kanıtlanmış grafit rezervine sahip. Grafit, elektrikli araç bataryaları için hayati öneme sahip.
  • LİTYUM: Avrupa’da bulunan lityum yataklarının yüzde 30’u Ukrayna’ya ait fakat henüz işletilmiyor.
  • TİTANYUM: Avrupa’daki titanyum rezervlerinin yüzde 7’si Ukrayna’da bulunuyor. Bu hafif metal, havacılık ve endüstriyel kullanımlarda önemli rol oynuyor.
  • NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ: Ukrayna, nadir topraklar konusunda önemli rezervlere sahip olduğunu iddia ediyor. Bu elementler, rüzgar türbinleri, elektronik ve yüksek teknolojide kullanılıyor.
  • DİĞER METALLER: Bakır, nikel, kobalt, manganez, gümüş, kurşun, uranyum ve berilyum gibi birçok önemli metal Ukrayna topraklarında bulunuyor.

Harita, Ukrayna’nın kritik maden alanlarını gösteriyor.

Ukrayna Yalnızca Yüzde 15’ini Kullanabildi

Ukrayna, sahip olduğu zengin maden rezervlerinden yalnızca yüzde 15’ini kullanabiliyor. Yatırım, teknoloji ve siyasi istikrar eksikliği nedeniyle potansiyelinin büyük bir kısmı hala beklemekte.

En büyük lityum rezervlerinin dahi hala kullanılmamış olması, nadir toprak elementlerinin küresel talebe cevap verme konusundaki yetersizliğini gösteriyor.

ABD’nin sektöre yapacağı uzmanlık ve finansman desteği, Ukrayna’nın potansiyelini harekete geçirebilir.

Rusya ve Çin ile Rekabet Alanı

ABD-Ukrayna mineral anlaşması, Çin’e olan bağımlılığı azaltmaya yönelik küresel stratejinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Çin, nadir toprak elementleri üretiminin büyük bir kısmını kontrol ediyor ve son dönemde Batı’ya bu konuda kısıtlamalar getirdi.

Moskova ise Ukrayna’nın doğusundaki maden sahaları üzerindeki kontrolünü sürdürerek enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Rusya, ülkedeki önemli maden rezervlerinin çoğuna hakim durumda.

Related Posts

TEKNOFEST KKTC kapılarını açtı: 4 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali: TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

CHP’nin ilk hedefi kasımda genel seçim sandığını getirtmek: ‘Yazın talebi yükselteceğiz’

CHP kurmayları, yaz boyunca sürecek mitinglerin ve imza kampanyasının, toplumda erken seçim beklentisini yükselteceğini belirtiyor. Parti, iktidarı kasım ayında bir erken seçime zorlamayı hedefliyor.

Kişisel cihazlar hedef alındı: 31 binden fazla bankacılık şifresi çalındı

Avustralya’da 31 binden fazla çalınmış bankacılık şifresinin, sanal ortamlarda paylaşıldığı ortaya çıktı.

SİT alanında tarihi eser arayan şüpheliler yakalandı

Aydın’ın Karacasu ilçesinde SİT alanında tarihi eser arayan 5 şüpheli yakalandı.

Çin’den ABD çıkışı: Ödün vermek zorbalığı cesaretlendirir

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Brezilya’daki BRICS toplantısında, Trump’ın taleplerini diğer ülkelere kabul ettirmek için tarifeleri koz olarak kullandığını söyledi.

Kanada seçimleri: Trump karşıtlığı zafer getirdi

Kanada seçimlerinde zafer liberallerin oldu. Liberal lider Carney, Trump’ın tehditleri karşısında ülkede yükselen vatanseverlik eğilimine cevap veren seçim kampanyasıyla ipi göğüsledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir