Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Emlak Kiralama İşlemlerinde Yenilik: E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmeleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak piyasasında denetimi artırmak ve sahte ilanları engellemek amacıyla e-Devlet üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmesi konusunda resmi adımlar attı.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasını sağlayacak çalışmaların ilk aşaması Kasım 2024’te tamamlandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu hizmetin artık emlakçıların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Şu anki uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmeleri İşlemleri” bölümünde sözleşme oluşturuyor ve kiracılar tarafından onaylanıyor. Oluşturulan kira sözleşmeleri için ise zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Bu yeni hizmet sayesinde kiracılar ve ev sahipleri e-Devlet ortamında buluşup kira sözleşmesini elektronik olarak imzalayabiliyorlar. Emlak danışmanları ise bu süreçte yer almıyor.

Emlakçılar için de kullanıma açılan uygulama hakkında bilgi veren Akçam, gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebileceğini paylaştı. Emlak danışmanları yetki aldıktan sonra kiracı adaylarına kontratı elektronik ortamda ulaştırabilecekler. Ayrıca kira kontratı oluşturan emlak danışmanları barkodlu belge çıkarabilecekler. Akçam, “Bu sayede, emlak danışmanları resmi olarak mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini icra edebilecekler” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti.

Güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini söyleyen Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini belirtti ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

E-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılmasının zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların çözülebileceğini vurgulayan Akçam, bu sayede dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

AdaletKart Sözleşmesi Yenilendi

Param, Adalet Bakanlığı ile AdaletKart sözleşmesini 3 yıl daha uzattı, yenilikçi hizmetler sunacak.

Bandırma’da Nohut Hasadı Etkinliği Düzenlendi

Bandırma Belediyesi, üretimin önemine dikkat çekmek amacıyla nohut hasadı etkinliği düzenledi. Başkan Dursun Mirza, etkinlikte üreticilerle birlikte nohut toplayarak tarımın değerini vurguladı.

Türk Telekom, En Saygın Şirketler Arasında

Türk Telekom, Extel listesinde ‘En Saygın Şirketler’ arasında yer aldı. CEO Ümit Önal da ödüllendirildi.

Akkim Kimya Genel Müdürlüğü Görev Değişikliği

Akkim Kimya’nın 2014 yılından bu yana Genel Müdürlüğünü yürüten Onur Kipri, görevini Veysi Küçük’e devretti. Küçük, Akkök Holding CFO’su olarak bu pozisyona getirildi ve finans alanında 25 yıllık deneyime sahip.

Türkiye’nin boru devi iflas ediyor

Türkiye’nin en büyük boru üreticilerinden olan Pozitif Boru, yaşadığı ekonomik darboğazdan sonra konkordato ilan etti. Mahkeme şirket hakkında 3 aylık geçici mühlet kararı verdi.

Temettü fırtınası: 25 şirket kasayı açtı!

Borsa İstanbul’da Temmuz ve Ağustos aylarında yatırımcıların yüzünü güldürecek büyük temettü ödemeleri başlıyor. 25’ten fazla şirket, milyarlarca lira değerindeki kâr paylarını hissedarlarına nakit olarak dağıtacak. Türk Tuborg, Turcas Petrol, Astor …