Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Emlak Kiralama İşlemlerinde Yenilik: E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmeleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak piyasasında denetimi artırmak ve sahte ilanları engellemek amacıyla e-Devlet üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmesi konusunda resmi adımlar attı.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılmasını sağlayacak çalışmaların ilk aşaması Kasım 2024’te tamamlandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu hizmetin artık emlakçıların da kullanımına açıldığını duyurdu.

Şu anki uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmeleri İşlemleri” bölümünde sözleşme oluşturuyor ve kiracılar tarafından onaylanıyor. Oluşturulan kira sözleşmeleri için ise zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Bu yeni hizmet sayesinde kiracılar ve ev sahipleri e-Devlet ortamında buluşup kira sözleşmesini elektronik olarak imzalayabiliyorlar. Emlak danışmanları ise bu süreçte yer almıyor.

Emlakçılar için de kullanıma açılan uygulama hakkında bilgi veren Akçam, gayrimenkul sahiplerinin emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebileceğini paylaştı. Emlak danışmanları yetki aldıktan sonra kiracı adaylarına kontratı elektronik ortamda ulaştırabilecekler. Ayrıca kira kontratı oluşturan emlak danışmanları barkodlu belge çıkarabilecekler. Akçam, “Bu sayede, emlak danışmanları resmi olarak mülk sahipleri ve kiracıları bir araya getirerek mesleklerini icra edebilecekler” dedi.

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti.

Güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini söyleyen Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini belirtti ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

E-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılmasının zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların çözülebileceğini vurgulayan Akçam, bu sayede dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.