‘DİŞLER HAREKET ETTİRİLEREK ÇAPRAŞIKLIK DÜZELTİLİR’
Uzm. Dt. Yeşim Sağır, ortodontik tedavide amacın karşıt çenedeki dişler ile uyumlu düzgün bir diş dizilimi elde etmek olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Ortodontik tedavi sabit braketler, şeffaf plaklar ya da takıp çıkarılabilir hareketli aygıtlar ile yapılabilir. Sabit ortodontik tedavide dişler üzerine hastanın çıkaramayacağı braket adı verilen parçalar yapıştırılır. Bu parçalar metal veya seramik olabilir ve özel teller ile birbirine bağlanır. Bu sayede dişler hareket ettirilerek çapraşıklıklar düzeltilir.”
‘BİR DE AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT ETMEZLERSE ÇÜRÜK KOLAY OLUŞUR’
Uzm. Dt. Yeşim Sağır, ortodontik tedavi amacıyla hekime yapılan başvuruların büyük çoğunluğuna çapraşıklığın sebep olduğunu ve estetik bir probleme yol açtığına dikkat çekti. Uzm. Dt. Sağır, “Diş çapraşıklığı ve uyumsuz çene ilişkilerinin neden olduğu problemler estetikten çok daha fazlasını kapsar. Çapraşık dişlere sahip bireyler ağız hijyenini yeterince sağlayamaz ve bu kişilerde çürük daha kolay oluşur” dedi.
BAŞKA BOZUKLUKLARA DA YOL AÇIYOR
Uzm. Dt. Yeşim Sağır, çene sağlığımızın aslında başta omurga olmak üzere tüm vücudu etkilediğini hatırlattı. Uzm. Dt. Sağır, “Çeşitli duruş bozuklukları, boyun ve sırt ağrılarına da neden olabilir. Alt ve üst ön dişlerinin arasında olması gerekenden fazla açıklık bulunan bireylerde bazı seslerin telaffuzu zorlaşır ve bu da konuşma bozukluklarına yol açabilir” diye konuştu.
‘HER YAŞTA UYGULANABİLİR’
Ortodontik tedavinin her yaşta uygulanabilen bir tedavi olduğunun altını çizen Uzm. Dt. Yeşim Sağır, “Önemli olan diş bozukluğunun nasıl olduğu ve hangi aşamada olduğudur. Mevcut bozukluk sadece diş kaynaklı ise tel tedavisiye her yaşta düzgün bir diş dizilimi ve çeneler arası ilişki elde etmek mümkün. Ancak sorun sadece diş kaynaklı değil ise iskeletsel olarak çeneler arası uyumsuzluk söz konusu ise ergenlik tamamlanmadan sorun ortodontik tedaviyle çözülebilir” diye konuştu.