Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Gürkan Yardımcı, uyuza neden olan parazitin gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu ve bulaşabilmesi için 15-20 dakikalık temasın yeterli olduğunu söyledi. Yardımcı, ilaç tedavisinin yanı sıra kıyafetler ve ev eşyaları hijyeninin de sağlanması gerektiğini kaydetti.
En önemli belirti: Şiddetli kaşıntı
Dr. Gürkan Yardımcı, uyuz hastalığıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Hastalığın bulaşmasından sonra genellikle 4 ila 6 hafta süren bir kuluçka dönemi bulunuyor. Bu dönemde kişide belirti görülmeyebilir ancak uyuz parazitini derisinde taşımaktadır.”
“Kuluçkadan sonra özellikle geceleri ve sıcak ortamlardaki şiddetli kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir. El parmakları, avuç içi ve el bileklerinde paraziti, yumurtalarını ve dışkılarını içeren tünel adlı yapılar görülür. Kaşıntı erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel ve kalçalarda; kadınlarda ise meme bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde yoğundur. Bebek ve çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deri, tünellerin gözlendiği, kaşıntının yoğun olduğu yerlerdir.”
‘Sirkeli suyla etrafı silin’
Dr. Yardımcı’nın hijyen önerileri şöyle:
*Çarşaf, yastık kılıfı, giysiler, iç çamaşırları gibi tekstil ürünleri, 60 derece ve üzerinde yıkanmalı, yüksek ayarda ütülenmeli.
*Bu şekilde temizlenemeyen tekstil ürünleri, 7-10 gün süreyle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşette bekletilmeli, sonra yıkanıp, ütülenmeli.
*Koltuk, sandalye, kapı kolları gibi sık temas edilen ancak yıkanamayan eşyalar, sirkeli su ile sık sık silinmeli.